Construction to begin on park in Sheffield City Centre

24 March 2022

A new landmark public space, Pound’s Park, located on the former fire station site between Rockingham Street, Wellington Street and Carver Street, will begin construction this month.

The council hopes it will provide a safe and accessible space that adds an element of escapism to the city’s busy urban environment, as well as providing a quality space to host outdoor events in the city centre.

Cllr Mazher Iqbal, Executive Member for City Futures’ Development, Culture and Regeneration, at Sheffield City Council, said: “Pound’s Park will provide a new focal point for families and will help improve both the physical and mental wellbeing of city centre visitors, workers and residents.

“By prioritising walking and cycling, the park also demonstrates the Council’s commitment to encouraging active lifestyles and sustainable travel.”

Named after Sheffield’s first Chief Fire Officer, Superintendent John Charles Pound,  the site is being funded by the South Yorkshire Mayoral Combined Authority.

The site will be littered with amenities such as an outdoor café terrace, new bus interchange, and toddlers play area.

The car park that was located on the site is now permanently closed to enable the works.

Sheffield City Council has appointed local firm Henry Boot Construction to undertake the work, which is expected to take around one year to complete.  

Tony Shaw, Managing Director for Henry Boot Construction, said: “We are delighted to be appointed on Pound’s Park and add it to our growing portfolio within the city. Working on a game-changing green space in The Outdoor City feels particularly special to us.   

“The concept of city centres, and how we use them today, continues to change rapidly. With more people choosing to live and work in the city centre, we understand the pivotal role that public spaces and green landscaping play in enhancing wellbeing and sustainability.”

In 2018, the site was earmarked for a multi-storey car park, hotel and over 150,000 sq ft of office space, but the council had a change of priorities and opted instead for something greener.

A public consultation was held before the planning application was submitted in spring last year.

Written by Erin Mansell

You May Also Like…

Skip to content